woensdag 26 december 2012

Feestkleedjes

Twee kerstjurkjes met een tule-rok eronder. Ik was dat al lang van plan maar ik begon er wat te laat aan. Gelukkig is het een redelijk eenvoudig patroon zodat alles op tijd klaar was en er zelfs nog ruimte was voor een poppenversie. En ze waren er blij mee, fijn is dat.  

Stof: Maison Dorée
Patroon: uit het boek Zelfgemaakte Kleertjeswoensdag 12 december 2012

Cirkelrokje

Dat Hannahtje test ieder rokje op zwiergehalte. De vreugde was dan ook groot tijdens de eerste pasbeurt, want dit rokje zwierde harder dan alle andere rokjes. Dat het gewoon grijs was (toen nog zonder roos lintje) deed niet ter zake, het zwieren maakte alles goed. 

Een cirkelrokje teken je makkelijk zelf. Je deelt de heupomtrek door 3.14 en dat getal deel je nog eens door twee (bijv. 56/3.14=17.8/2=8.9). Dan heb je de straal van de cirkel die je moet tekenen voor de taille. Vervolgens bepaal je de lengte van de rok en knip je een tailleband. Ik koos hier voor een rits, knoop en elastiek in de rug, maar het kan ook met elastiek alleen. Ik werkte het af met (3meter!) biaislint.  
zondag 9 december 2012

Lekker warm

Mutsentijd! Die van vorig jaar pasten niet meer bij de nieuwe jassen en dus kon ik weer fijn iets nieuws maken. Voor Astrid koos ik wol in een soort roosachtigrood. De muts is eigenlijk nog niet af, er komen nog vlechten aan. En misschien ook een bloem erop. (Ik was nog niet helemaal klaar toen ze de muts al nodig had...beter een warm hoofd dan een muts met vlechten, dacht ik zo). Erbij een eenvoudige sjaal van twee steken rechts en twee averechts.

Voor Hannah maakte ik een sjaal in een dikkere en iets groffere soort merino. Het begin en einde naaide ik aan elkaar zodat ze hem over haar hoofd moet aantrekken. De muts erbij moet ik nog maken, ik denk nog na over een leuk patroon. 

Rozige wol: Malabrigo Worsted, kleur 44 
Blauwe wol: Malabrigo Chunky, kleur 186
Beiden gekocht bij mijn vaste wol-leverancier Julija's Shop
woensdag 5 december 2012

Bloesje met rimpel


Tijd voor een bloesje. Ik maakte een patroon van Figgy's in een stofje van France Duval-Stalla. Mooi materiaal is dat, zo'n typische, lichte bloezenstof. De voorkant van het patroon heeft een beleg dat vastgenaaid is. 't Was wat prutsen om de kraag mooi rond te krijgen, maar de rest ging vanzelf.