zondag 2 februari 2014

Op stap

Vandaag waren wij in het Textielmuseum in Tilburg. Ik kom er graag. Telkens weer geniet ik van de sfeer, de techniek en de kleuren. 


Voor Hannah maakte ik hier een jurkje. Ik gebruikte een groene wintertricot en een witte tricot. (het plan was haar zonder wollen onderhemdje te fotograferen, maar dat wilde ze niet en dan heb ik er niet veel meer aan te zeggen :-)


Om te voorkomen dat de halslijn en de armgaten zouden 'lubberen' plakte ik aan de binnenkant eerst naadband (vlieseline) en naaide ik erover een gewone standaard biais.


In de taille zit een elastiek. Dat deed ik door aan de binnenkant een strook jersey vast te stikken met een flauwe zigzag-steek. 

In de rug een split die met een drukknoop sluit. Want door de niet-rekbare bias is het te nipt om zonder split over het hoofd te trekken. 


Omdat het jurkje nogal kort uitviel, besloot ik er geen zoom in de leggen. De stof rafelt niet, dus dat kan. Voor het patroon keek ik de kunst af van een gekocht jurkje. De mouwen zijn nog wat te breed en zo, dus dat doen we een volgende keer beter ;-)


En dan was er nog dat Astridje, daar bovenop dat podium. 


Die had eerst niet veel zin in foto's, maar 't was van de moet :-)Ik maakte voor haar nog eens een patroontje van lang geleden: de Tammy (Ottobre 6/2008). Het stofje is er goed geschikt voor, want er zit een beetje polyester is in zo kan je de plooi er goed in strijken. 
Gelukkig had ze eenmaal buiten al wat meer zin in een fotoshoot, zodat het jasje er ook nog even bij kan. 


Dit jasje maakte ik al eens eerder, maar deze keer met vier knopen. Dat is na de eerste draagdag te weinig gebleken (de jas waait te veel open naar m'n zin) en dus zal ik er gauw nog vier bij zetten. 

 En u ziet het goed: daar bij die knoop rechtsonder ben ik uitgeschoten met m'n lostorner toen ik het knoopsgat openscheurde...grrr... 


De stof is een mantelstofje met een klassieke 'birdseye'. De binnenkant is een katoentje. 't Is geen warm jasje, meer iets voor de lente.


't Was weer een fijne dag, voor herhaling vatbaar!
8 opmerkingen:

 1. de kleurencombi van die Tammy.... heerlijk!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Aanrader precies!
  Mooie spulletjes en heel leuke modelletjes ;-)!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie maaksels, goed gezien, hoor! Je doet me echt zin krijgen. Het roze rokje is zo schattig en het jasje is heel mooi (jammer van het ongevalletje, ik leerde aan mijn moeder altijd horizontaal aan beide kanten een kopsspeldje te steken vooraleer te tornen), let op, jij ziet dat veel meer dan een ander!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goeie tip, dat ga ik vanaf nu ook zo doen...:-)

   Verwijderen