dinsdag 25 februari 2014

Jurkje voor mezelf

Als ik iets voor mezelf maak, vind ik dat veel moeilijker dan voor mij dochters. En dat heeft dan vooral te maken met de stofkeuze. 't Moet goed voelen en goed vallen. De kleur moet me staan en stof moet passen bij het patroon. Een gewoon katoentje mist naar mijn smaak soms dat ietsiepietse extra. Afin, een heel gedoe, je hoort het.

Ik koos hier voor een stofje van mode-ontwerper Stephan Schneider.


Ik koos voor het sobere blauw.
Het was nauwelijks af of ik kon er al mee op restaurant. Hoge hakjes erbij, passende oorbellen et voilà, ik was aangekleed.

Nog even poseren voor de foto.


En nog eens lachen naar de camera.Beetje hangen :-)Het patroontje met aangeknipte mouw vond ik bij Salme Sewing Patterns. Elisa uit Groot-Brittanië maakt haar patronen zelf en werkt ze tot in de details uit. Schoon gerief!


zondag 2 februari 2014

Op stap

Vandaag waren wij in het Textielmuseum in Tilburg. Ik kom er graag. Telkens weer geniet ik van de sfeer, de techniek en de kleuren. 


Voor Hannah maakte ik hier een jurkje. Ik gebruikte een groene wintertricot en een witte tricot. (het plan was haar zonder wollen onderhemdje te fotograferen, maar dat wilde ze niet en dan heb ik er niet veel meer aan te zeggen :-)


Om te voorkomen dat de halslijn en de armgaten zouden 'lubberen' plakte ik aan de binnenkant eerst naadband (vlieseline) en naaide ik erover een gewone standaard biais.


In de taille zit een elastiek. Dat deed ik door aan de binnenkant een strook jersey vast te stikken met een flauwe zigzag-steek. 

In de rug een split die met een drukknoop sluit. Want door de niet-rekbare bias is het te nipt om zonder split over het hoofd te trekken. 


Omdat het jurkje nogal kort uitviel, besloot ik er geen zoom in de leggen. De stof rafelt niet, dus dat kan. Voor het patroon keek ik de kunst af van een gekocht jurkje. De mouwen zijn nog wat te breed en zo, dus dat doen we een volgende keer beter ;-)


En dan was er nog dat Astridje, daar bovenop dat podium. 


Die had eerst niet veel zin in foto's, maar 't was van de moet :-)Ik maakte voor haar nog eens een patroontje van lang geleden: de Tammy (Ottobre 6/2008). Het stofje is er goed geschikt voor, want er zit een beetje polyester is in zo kan je de plooi er goed in strijken. 
Gelukkig had ze eenmaal buiten al wat meer zin in een fotoshoot, zodat het jasje er ook nog even bij kan. 


Dit jasje maakte ik al eens eerder, maar deze keer met vier knopen. Dat is na de eerste draagdag te weinig gebleken (de jas waait te veel open naar m'n zin) en dus zal ik er gauw nog vier bij zetten. 

 En u ziet het goed: daar bij die knoop rechtsonder ben ik uitgeschoten met m'n lostorner toen ik het knoopsgat openscheurde...grrr... 


De stof is een mantelstofje met een klassieke 'birdseye'. De binnenkant is een katoentje. 't Is geen warm jasje, meer iets voor de lente.


't Was weer een fijne dag, voor herhaling vatbaar!