maandag 18 mei 2015

Leather Sweather voor dames

Ik maakte een 'Leather Sweather' voor mezelf. 
Eigenlijk is het een patroon voor jongens, maar 't zag er aanlokkelijk uit. Na het raadplegen van de matentabel ging ik voor tienermaat 176. Ik wijzigde niets, enkel de hals knipte ik wat dieper uit (2cm rondom). 


Ik koos een licht, soepel breisel als hoofdstof, en een zwarte, stijve stof met keperbinding voor de schouderdelen. 


Stoffen en kleuren combineren, het is een vak apart, iets dat ik nog volop aan het leren ben. 
Want zo'n blauw-paarse kleur, waar combineer je dat nu mee?


Ik zocht in mijn kleerkast naar een bijpassende broek of rok. Blauw en zwart was te donker, rood te eclectisch en grijs te saai. Het werd een witte aanpassende broek die ik vorig jaar maakte.


En voor als het wat sjieker moet zijn: een sober A-lijntje (niet zelf gemaakt).


Hakjes erbij. 


De foto's zijn wat wazig. Dat krijg je als je dochter van vijf de foto's maakt :-) (en ze genoot er zo van, heerlijk vond ze het om telkens weer op dat kleine knopje te mogen drukken)

Het patroon past goed. Bij een volgend exemplaar (dat er zeker komt!) ga ik de schouders links en rechts een centimeter smaller maken. 

Paars-Blauwe stof: Christian Wijnants (zeer binnenkort te vinden in onze webshop).
Zwarte stof: Zware gabardine van Mis-en-Plis
Stof broek: Broekstof met stretch van Fragile
Sneakers: Veja

vrijdag 8 mei 2015

Fotoshoot

Op een dag kwamen Stephanie en Sylvie langs.
We bladerden door wat La Maison Victors en babbelden wat op ons zonovergoten terras.

Er werde gewikt en gewogen en uiteindelijk kozen we voor iedereen een stof en een patroon. De week daarop begonnen we eraan. Eerst het patroon uitknippen, dan de stof, je kent het wel.
We babbelden en lachten wat af want dat gaat zo, als je aan het naaien bent.

We werkten al gauw toe naar een fotoshoot. Ik maakte zelf nog wat extra stuks en zo hadden we al gauw genoeg gerief bij elkaar.

Afgelopen zondag was het zover. De dagen die eraan voorafgaan ben ik altijd wat onrustig. Niks vergeten? Zal ik alles wel op tijd af hebben en vooral: hebben we wel goed gepast? Ik bestelde taart, kocht nog wat accessoires en ruimde op. Want 't ging in onze woonkamer gebeuren deze keer.

Voor Hannah (in 't oranje) maakte ik de Ally Jumpsuit uit La Maison Victor. Voor Astrid ook, maar het bovenstuk wijzigde ik, zoals je hier al kon lezen.
Daarna maakte ik mijn allereerste Cisse ooit. Tof patroontje. Goed uitgelegd, leuk om mee te werken. Ik koos voor de makkelijke variant: geen rits vooraan, dat gaat het snelst :-)


De zakjes werkte ik af met grijze paspel.


En daarbij ook nog een hemdje uit Homemade Minicouture. Dat bleek niet goed te combineren met de Cisse hierboven, dus gebruikten we een broek uit de winkel. 
Het hemdje is trouwens echt een aanrader. Makkelijk en snel klaar, helemaal mijn ding :-)De zus van Alex kreeg een zwierjurkje aan uit het boek SVDHZ. Een goed basispatroon voor iedere beginneling! 

Voor Hannah maakte ik een jurkje uit Homemade Minicouture. De rok werd een zwierrok, want dat wilde ze zo graag. 
 En dan voor Astrid nog een plooirokje, uit SVDHZ 1.
Voor Felix maakte ik ook een Cisse. Deze keer met valse gulp. Maar hij trekt wat open tijdens het dragen, dus wat mij betreft toch liever zonder valse gulp. En voor Oscar maakte ik de Leather Sweater. Leuk patroon zeg! Ook weeral niet moeilijk en snel klaar. 
Ik werkte aan de schouders met echt leer. Ik twijfelde enorm over de kleur en liet daarom Stephanie kiezen, 't werd per slot van rekening een sweater voor haar zoontje. Ben heel blij met het resultaat. En 't was ook leuk om eens voor jongens te naaien. Is weer eens wat anders. 


En toen waren er nog de grote mensen die gekleed moesten worden. 
Dit jurkje maakte Stephanie. Het is de Candy Dress, maat 176. We moesten het nog wat innemen en de hals wat dieper maken om het mooi te laten passen. 


Voor Sylvie maakte ik de Harley-top uit La Maison Victor. 


En omdat ik dan toch al bezig was: voor mezelf ook eentje.
Alleen vergat ik hier dat de groene stof niet rekt.
Dsju!
Ik geraak er juist in, maar eigenlijk had het beter geweest dat de stof mee-rekt. 


Voilà, dat was het. 't Was een leuke dag, graag meer van dat!De stoffen die we gebruikten vind je in onze webshop.
De foto's werden gemaakt door Frieda Vanhauwaert. 

zondag 3 mei 2015

Ally Jumpsuit Variatie

Deze jumpsuit was een experiment. 
Voor de broek maakte ik gebruik van het patroon Ally-jumpsuit van La Maison Victor. De bovenkant knipte ik op het gevoel. Door dat knippen op gevoel bleek de jumpsuit veel te smal en dus maakte ik een tweede. 


En helaas, helaas, ook bij de tweede versie knipte ik verkeerd: het bovenstuk bleek te kort.
Dsju toch!


Dan maar een strook ertussen naaien, want om nu nog eens opnieuw te beginnen... daar had ik even geen zin meer in. En bovendien had ik geen tijd meer want de jumpsuit moest gedragen worden tijdens de fotoshoot van de volgende dag. De bovenste 10cm smockte ik. Dat is heel makkelijk. Vul je spoel met elastisch garen (dunne elastiek) en laat de rest zoals gewoonlijk. Vervolgens begin je te stikken. Steeds rechtdoor en als je helemaal rond bent laat je ongeveer 1cm ruimte tussen het vorige stiksel. En zo ga je door totdat je de gewenste breedte hebt. Aan het begin en einde wel even hechten.Gelukkig past het nu toch wel redelijk goed. De schouderbandjes plaatste ik nog wat te veel aan de zijkant zag ik pas op de foto, maar dat is rap aangepast. 


Zakjes d'r in. Altijd handig. 


En de fotoshoot was geslaagd (die hierboven nam ikzelf :-). Weer een fijne dag gehad, meer foto's volgen!Patroon broekdeel: Ally Jumpsuit, La Maison Victor
Stof: Binnekort in onze webshop.